Voorbereidende training voor inzet AMISOM

Vier Nederlandse militairen hebben in het kader van Global Peace Operations Initiative (GPOI) de afgelopen acht weken bijgedragen aan de voorbereidende training van een Oegandees bataljon voor inzet in AMISOM (Somalië). Met de afsluiting van deze training is een einde gekomen aan de Nederlandse bijdrage aan GPOI in Oeganda.

Sinds 2012 hebben Nederlandse trainers driemaal per jaar Oegandese instructeurs begeleid in het verzorgen van instructie op het gebied van manoeuvre, genie, geneeskundige hulp en commandovoering. Inmiddels zijn de Oegandese instructeurs op een dusdanig niveau dat zij de trainingen zelfstandig kunnen geven.

De Nederlandse ambassadeur in Oeganda, dhr. Henk Jan Bakker, en de commandant van het Peace Support Operations Training Centre Singo, kolonel Wolimbwa hebben elkaar afgelopen dinsdag bedankt voor de prettige samenwerking van afgelopen acht jaar.

Nederland blijft bijdragen aan het GPOI programma in Niger en Burkina Faso. Het Amerikaans initiatief begon onder de naam Africa Contingency Operations (Acota), maar gaat verder onder de naam Global Peace Operations Initiative (GPOI). Het programma vergroot de capaciteit van Afrikaanse militaire eenheden voor effectieve vredesoperaties. Zo kunnen ze beter voor hun eigen veiligheid zorgen en bijdragen aan VN- en Afrikaanse Unie-vredesoperaties op het Afrikaanse continent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *